22 Apr 2010

Kuih Cara Berlauk




Source:
Bahan-bahan
3cawan tepung gandum
3 biji telur ayam
41/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning

Cara Membuat:
1.Tepung dan telur dibancuh bersama santan.Kacau hingga sebati,bubuh garam dan pewarna. Jangan terlalu cair dan terlalu pekat
2. Jika berbiji-biji tapis sebelum dibubuh dalam acuan.

Inti:
500gm daging kisar
1 sudu makan rempah kari daging
1 sudu kecil halia kisar
1 sudu kecil bawang putih
1 biji bawang besar
minyak untuk menumis

Cara membuat inti:
1.Daging dicuci dan ditoskan
2.Panaskan minyak,tumiskan halia bawang dan seruk kari hingga wangi.
3.Masukkan daging dan bawang besar yg telah dipotong dadu.Masukkan daging sedikit garam dan masak hingga kering.Biar sejuk dulu.
4.Panaskan acuan cara didapur.Sapu acuan dengan minyak biasa ataupun mentega.
5.Bila panas, tuangkan adunan tepung tadi...masak dgn api yg perlahan.
6.Biarkan setengah masak dan bubuh inti yg sudah dimasak tadi.untuk nampak menyelerakan hiris cili merah halus-halus dan juga bawang daun sup dan daun bawang..taburkan bawang goreng...bila dah masak bolehla diangkat.

Untuk hiasan:
2 btng cili merah
bawang goreng
daun sup
daun bawang

No comments:

Post a Comment

sila...sila..jgn segan-segan yer..tq:)

Be Our Guest And Sign This Guestbook...TQVM

Bookmark and Share

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

My Blog Anniversary Day

Daisypath Anniversary tickers

Our Wedding Anniversary Day

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers